KELAS ASAS PENGHASILAN COKLAT ANJURAN ITAS DELIGHT
Apa yang akan dipelajari dan perolehi:
- Jenis-jenis dan formulasi coklat: couverture, compound dan cara penyediaan.
- Cara "tempering" coklat couverture yang mudah untuk dilalukan di rumah TANPA menggunakan mesin atau memerlukan bilik yang berhawa dingin
- Cara membuat inti coklat "ganache"
- Membuat sendiri (hands-on) berasaskan coklat couverture
- Penggunaan Coklat Couverture: Menghasilkan Coklat berinti Badam, Nutty, Strawberry Delight dan Cocoa Delight
- Penggunaan Coklat Compound: Menghias Biskut dengan menggunakan coklat (Resepi biskut Mixfruits Chocolate Ball akan diberikan)
- Penggunaan Coklat Compound: Chocolate Ball cake (Peserta akan ditunjukkan cara penyediaan membuat choc ball ini dan penggunaan coklat sebagai langkah penyediaan terakhir)
- Tips:
- Permilihan dan penjagaan acuan coklat
- Sumber mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap
- Menyimpan dan membungkus coklat
Setiap Rabu atau Sabtu (9 am to 3 pm)
RM 250 termasuk nota, bahan-bahan yang diguna
Note: Jika anda ada sorang lagi teman boleh pilih mana-mana
hari selain dari hari yang di nyatakan.
No comments:
Post a Comment