Tuesday, June 16, 2009

KELAS ASAS PENGHASILAN COKLAT DI RUMAH















































KELAS ASAS PENGHASILAN COKLAT ANJURAN ITAS DELIGHT

Apa yang akan dipelajari dan perolehi:

  1. Jenis-jenis dan formulasi coklat: couverture, compound dan cara penyediaan.
  2. Cara "tempering" coklat couverture yang mudah untuk dilalukan di rumah TANPA menggunakan mesin atau memerlukan bilik yang berhawa dingin
  3. Cara membuat inti coklat "ganache"
  4. Membuat sendiri (hands-on) berasaskan coklat couverture
  5. Penggunaan Coklat Couverture: Menghasilkan Coklat berinti Badam, Nutty, Strawberry Delight dan Cocoa Delight
  6. Penggunaan Coklat Compound: Menghias Biskut dengan menggunakan coklat (Resepi biskut Mixfruits Chocolate Ball akan diberikan)
  7. Penggunaan Coklat Compound: Chocolate Ball cake (Peserta akan ditunjukkan cara penyediaan membuat choc ball ini dan penggunaan coklat sebagai langkah penyediaan terakhir)
BONUS: Peserta akan di ajar menghias biskut menggunakan Royal Icing/Fondant (Resepi biskut dan royal icing akan diberikan)

  1. Tips:
    1. Permilihan dan penjagaan acuan coklat
    2. Sumber mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap
    3. Menyimpan dan membungkus coklat
Terhad untuk 3 orang setiap kelas
Setiap Rabu atau Sabtu (9 am to 3 pm)
RM 250 termasuk nota, bahan-bahan yang diguna

Note: Jika anda ada sorang lagi teman boleh pilih mana-mana
hari selain dari hari yang di nyatakan.

No comments: