Thursday, October 22, 2009

KELAS PENGHASILAN COKLAT & COOKIES DECO 17 OKT. 2009


Hasil kerja penghasilan coklat... peserta tak berani gunakan
banyak2 warna ... so inilah hasil nya.. perfect choc ...
cuma panas terik ada coklat yang mencair sedikit....


Ha .. ini dia hasil kerja penghasilan coklat ..



Lagi hasil kerja tangan peserta.. nanti nak hadir kelas fondant/gumpaste
bulan Feb tahun depan dah mudah.. tangan dah lembut.....


Ini juga hasil kerja tangan peserta... peserta veteran so hasil kerja
boleh tahan tak seperti adek2 di kelas yang lalu...


Ini cookies deco menggunakan fondant ready made...
boleh juga di gunakan kaedah yang sama untuk di hias atas cupcake



Ini pula gambar chocolate ball... boleh di buat cendrahati atau
jamuan harijadi anak2.. rasa nya dicampur dengan buah2an, badam dan
disalut dengan coklat compound dan di hiasi dengan gula2 hiasan


Cookies deco ini boleh di hadiahkan sebagai cenderahati di harijadi,
majlis kahwin dan pelbagai...


Gambar biskut coklat yang telah dihias oleh peserta menggunakan
coklat compound.....


Tu ler kak ita sedang beri penerangan mcm mana nak ketuk chocolate
mould .. masing2 takut nak ketuk kuat2.. tak pecah dan retak sebab acuan
ni original.... untuk elak ada bubble di coklat yang kita tuang di acuan.. kita
kena hentak2 kan acuan .. biar coklat padat... cantik nanti coklat nya




Ha ,,, ini lah baru kak ita .. sedan tunjuk2.. pic ni dari camera lea..
dapatlah kak ita interfrem ...


Yang tudung biru tu Kak Lela dari Kedah.. Student kak ita di sana..
jauh datang nya .. dan suara punya lah mahal... tak bersuara jika tak di tanya..
diam diam ubi berisi...



Asyik mendecorate cookies .. bila dah pandai basic deco guna fondant
ni boleh lah di gunakan untuk hias cupcake.. Tapi kak ita ajar guna
ready made fondant ... jika nak bunga dan deco yang cantik jom joint kelas
fondant dan gumpaste pada bulan Feburary 2010.... berbaloi..


Lea ni berbakat dalam decoration .. best kelas hari ni
sebab Lea memang peramah dan menceriakan keadaan


Asyik nya peserta mendeco chocolate ball dan juga biskut coklat.
Cara menghias menggunakan Coklat Compound


Yang baju pink kecil molek tu Nurul namanya .. kawan baik ita ... banyak membantu
ita bila ada masalah di bengkel ni... dan kami sama2 mengajar di dalam kelas kuih
dan deco mendeco kek




Kak noni pelajar veteran yang dah lama tak datang kelas sebab sibuk
dengan cucu ... dan disebelahnya yang baju oren tu lela dari puncak alam


Lea sedang scrap coklat yang berlebihan supaya cantik dan kemas sewaktu
dikeluarkan nanti.


Lea dari Ipoh sedang menuang coklat yang telah berjaya di temper.

1 comment:

§íş £é said...

he he he kak ita..10q ler..memang best kelas kak ita!nanti feb Lea join lagi!