Monday, January 18, 2010

KELAS ASAS PENGHASILAN COKLAT 18-01-2010

KELAS HARI NI DI HADIRI OLEH PUAN AKMA DAN ANAK DARA
BELIAU DARI KUANTAN, PAHANG DAN MERUPAKAN PESERTA
YANG BELAJAR COOKIES PADA HARI AHAD.





Hasilan coklat yang di buat oleh kedua nya





Hasilan coklat lagi............... menggunakan Coklat Converture






Hasil decorasi cookies berhias fondan dan sugarpaste...
dimana cara yang sama boleh di praktik kan di atas cupcake.
jadinya kelas ini 2 dalam 1



Hasilan biskut-biskut hias




Chocolate ball cake dan Biskut coklat pistachios berhias coklat
dan hiasan gula... Coklat compound jenis, coklat putih, dark chocolat,
strawberry digunakan dalam kaedah hiasan cokla



Kak Akma ni kreatif orang nya... memang kerja tangannya berseni.
Kak akma ni sebenarnya pelajar kelas ita di kuantan 2 tahun lalu....
Insyallah kak.. kita jumpa lagi di sana ... bulan April ..



Anak dara beliau sedang menghias coklat ball cake


Gabungan ibu yang anak yang cukup serasi...


Memasukkan coklat didalam acuan setelah berjaya di temper.








Cik Adek ni mengeluh sikit sebab beliau menggunakan dark chocolate
yang agak keras dan sukar untuk di temper... tapi hasil nya amat cantik
coklat berkilat...




Ini sewaktu membuat praline chocolate... hari ni coklat berinti
ganache, peanut butter dan straberry...

No comments: